Thomas Christensen

Ref: Kilder: NøP2-EJ1-
Erhverv: Gårdfæster
 
Boede: 1641 Kalsgårdsted (Overskoven), Åsted sogn, Hjørring amt


I familie med ?

Børn:Kirsten Thomasdatter (1613 - 1694)
Stefan Thomsen Brøndum (1615 - 1682)


Notater
Oplod 1641 Kalsgård til sin datter Kirsten Thomasdt og svigersøn Niels Jensen i Røgelhede. (NøP2-).

(EJ1-): Thomas [Christensen] i Kalsgårdsted eller Overskoven er identisk med den af lokalhistoriker Carl Klitgaard ukendte Thomas, som han mener var "stamfar" til slægten Brøndum-Scavenius, som på deres side holder på, at Anders Christensen Brønnum til Hørbylund er farbror til Jacob Brøndum-Scavenius og søn af skipper Christen Jensen i Skagen. Klitgaard afviser forbindelsen mellem Brønnum i Skagen og på Hørbylund. Dog uden at have mere om Anders Brønnums herkomst, end at han "vist var fra V.Hassing". Familien Thomsen var langt større end de seks brødre, Klitgaard kendte, men ingen af dem har brugt eller er nogen steder set omtalt med navnet Brønnum, og det er stadig uafklaret, hvor de to familier Brønnum har navnet fra og om der er en forbindelse.
Thomas Christensen skulle bruge dele af gårdens bygninger og jord resten af sin tid. Efter hans død fortsatte sønner med at drive hans marker og blev 19. juni og 7. august 1643 stævnet af svogeren Niels Jensen. Det var Niels, Søren, Vigel og Mads Thomsen i Kalsgårdsted, hvor de var født og alle var ungkarle. De var også i gården 1646, og i en og samme sag 26. jan. 1646 på Vennebjerg herredsting omtales Vigel og Mads som værende i Kalsgårdsted og Niels og Søren i Skoven (Overskoven). 22. Juni 1674 var Anders Thomsen i Håbendal på Vennebjerg herredsting for sin søstersøn Claus Nielsen i Skoven (Overskoven).
8. maj 1643 vidnede Christen Christensen i Korsholt på Vennebjerg herredsting, at hans faster Kirsten Thomasdatter havde lånt penge til indfæstningen af Kalsgårdsted af hans far, Christen Thomsen i Korsholt. Niels Thomsen i Volstrup døde 1676, og pga. uenighed om værgemål for hans børn nævnes alle børnenes syv farbrødre: Anders i HÅbendal, Anders i Faurholt, Christen i Lykkegård, Vigel i Fladstrand, Søren i Spangerhede, Steffen i Agdrup og Christen i Øye i Skåne. I arveafkald skrevet 28. maj 1680 på Håbendal og på alle arvingernes vegne underskrevet af Vigel Thomsen i Fladstrand og Anders Jensen i Skagen, overlod de deres arv efter deres afdøde bror, Christen Thomsen, herredsfoged i Harrested herred i Skåne, til deres brordatter Karen Jensdatter, søster til Anders Jensen i Skagen og enke efter Bent Hansen i Ystad i Sknåe. I indledningen af tinglæsningen af afkaldet nævnes fire brødre til den afdøde herrerdsfoged, Anders i Håbendal, Søren i Spangerhede, Steffen i Agdrup og Vigel i Fladstrand, og længere fremme i teksten også søster, uden navn, og myndige børn af søskende.
<< Startside
Lavet af MinSläkt 3.1b, Programmet tilhører: Poul Lynge Johansen