Skifte efter Niels Christensen 1807

(folio 360): Anno 1807 den 4de Maj, som 30te Dagen efter at det var anmeldt, at Gaardmand Niels Christensen i Damsgaard ved Døden er afgangen, indfandt sig i Stærvboet Skifte forvalterens fuldmægtig Procurator Bang med sin Skriver Nicolaj Høst fra Dronninglund med tiltagne Vitterligheds og Vurderings Vidner Lars Nielsen fra Kistrupholt og Christen Olesen paa Haugen i Ulsted Sogn, for at foretage en lovlig Registrerings og Vurderings forretning imellem den Afdødes efterladte Enke Kirsten Hansdatter, og de i deres Ægteskab sammenavlede Børn som var a. en Søn Christen 17 Aar, b. en Do Hans 15 Aar, c. 1 Pige Anne 12 Aar, som formynder deres morbroder Niels Hansen fra Store Løgtved, og i deres Overværelse blev forretningen begyndt som følger:
[Opregning af indbo og effekter i dagligstue, storstue, sovekammer, et lille kammer ved storstuen, køkken, bryggers, vognhuset og gården].
- Mere vidste de tilstedeværende ikke at opgive Stærboen til Indtægt at beregne, ligesom de og erklærede at være fornøjet med den passerede Vurdering, med dette Skiftets fremme henstaaer til videre indtil der over Gaardens Bygninger  er bleven taget lovligt Syn. - Det passerede bliver herved med hænders Underskrift stadfæstet. Damsgaard den bemeldte 4de Maj 1807. - N. Høst Enken Kirsten Hansdatter Som Laugværge. Anders Laursen af Bredholt Som formynder for de umyndige Niels Hansen af St.Løgtved. Vitterligheds og Vurderingsmænd Laus Nielsen [egen underskrift] af Kistrupholt, Christen Olesen [egen underskrift].

(folio 381): Continuation af Skiftet efter Gaardmand afdøde Niels Christensen af Damsgaard, begyndt pag. -360-. Anno 1807 den 16 December, blev Skiftet efter afg. Niels Christensen i Damsgaard foretaget til Slutning paa Dronninglund Skriverstue af forvalter Bang med tiltagne tvende Testes, Ved skifte var tilstede Enken med Laugværge Niels Hansen af St. Løgtved, som formynder for de umyndige i hvis overværelse Skiftet saaledes blev fremmet. - Skifteretten fremlagde til? Protocollaat? P... den den 24de Juni sidst afholdte Syns og Taxations Forretning, over Stærvboe Gaardens Bygning, Besætning etc, ifølge hvilken hosbonden fordrede
  for manglende Bygfæld 36 Rdl [rigsdaler]
  for leverede Besætning 224 Rdl
  og for modtagne Inventarium 37 Rdl 3 M[ark].
  Ialt 297 Rdl 3 M

for hvilken hosbonden fordrede forlods Udlæg i Stærboens eiendele, og til den ende var Retten ...? begiæret; hvorfore Skifteretten aftraadte, og overleverede Protocollen til Stædets Dommer. - Stædets ordinaire Dommer som med Skiftet tilstæde giennemgik med Enken og Værge samt formynderen den fremlagte og den 25de Juli afhiemlede Synsforretning, hvilken de i alle maader erklærede sig fornøjet med, med hensyn til den Afdødes fæste, Thi blev derfor eragtet [fremhævet] at hosbonden Hr. Justitsraad Markussen og med intresenter, bør for deres Fordring 297 Rdl 3 M være prioriteret i Boens Eiendeele og i samme nyde fordrede? Udlæg fremfor andre Boets Creditorer.
  Hvorefter Protocollen igien(?) til Skifteholderen blev overladt.
  Skifteretten ballancerede dernæst Boens Ind og Udgield saaledes: Boerup [underskrift]
  Stærvboens Beløb efter Registrerings og Vurderingsforretningen 229 Rdl 1 M[ark] 5 S[killing]
  Dens Udgivt derimod:
  Hosbondens Fordring efter forestaaende ..? 297 Rdl 3 M
  hvilken Udgivt holdt mod Indtægten viiser at intet kan blive at arve, ligesom og vedkommende erklærede, og ..? at vide Boet til Indtægt at beregne, hvorfor Enken erklærede med Værge at ville vedblive sit mands fæste og være hosbonden ansvarlig for sit kram samt betale hvad under Gield der maate hæfte paa Boet, og for saadan i ..? holde Skifteretten Anger og kravsløs, imod at Boen hende til Raadighed blev overladt. - Skifteretten ifølge saadan Declaration overlod Enken Stærvboets Eiendeele til ...hed og indtil videre betroede hende hosbondens Fordring(?), og bliver da dette Skiftets Omkostninger saaledes at beregne:
  (ialt 10 rdl 5M 1S)
  hvorefter Skiftet saaledes blev sluttet og med underskrivt stadfæstet.
  Dronninglund den bemeldte 16de December 1807. - Bang
  Enken Kirsten Hansdatterformynderen
  som Lauværge     Niels Hansen  Til Vitterlighed Jens Jensen. - N. Høst. -


(Afskrevet fra
Skifteprotokol for Dronninglund og Dronninggaard Gods 1800-1819 (mikrokort)).