Tip-tip-oldeforældre (farmors farfars forældre)

40. Jens Christensen ("Jens Ulsted") (1811-tidligst 1890)

41. Karen sindalsdatter (1810-1864)

 

Karen Sindalsdatter var fra Albæk sogn, datter af smeden Sindal Henriksen og hustru Maren Sørensdatter. Hun blev født den 16. marts 1810 i Albæk by. Hun var i 1831 kommet til Dronninglund sogn som tjenestepige i Sørå. Karen Sindalsdatter tjente i 1834 på gården Løgtholt i Dronninglund, hos gårdejer enkemand Simon Christensen, hvis hustru Frederikke Hellene Wolters var død året forinden. Med sin husbond fik Karen Sindalsdatter i marts 1835 i en søn, der blev døbt Frederik, efter gårdmandens afdøde kone. Karen Sindalsdatter tog til slægtninge i nabosognet Voer for at føde sønnen, som hun kort efter overlader til barnefaderen af opfostre. Hun har velsagtens ikke haft midler til selv at kunne sørge for barnet. Sønnen kommer senere til at overtage Løgtholt efter sin far. Karen Sindalsdatter forlader Løgtholt og er en tid væverske hos skrædder Ole Christensen i på Skrydsholts Mark i Ørsø.
I 1841 føder hun sin anden søn, Lars Christian. Faderen er møllerkarl Jens Christensen på Dronninglund Hovedgaard.
Jens Christensen var født og opvokset i Ulsted, født den 14. februar 1811 i Ulsted by som søn af gårdmand Christen Jensen Kold og hustru Margrethe Simonsdatter. Efter konfirmationen, hvor han fik skudsmålet “vel oplyst i sin Christendoms kundskab og opfører sig godt” – tjente han vist på gården Rottrup i Ulsted sogn, men kom herefter til Dronninglund Hovedgaard, først som tjenestekarl, siden som møllerkarl. 
I februar 1844 vies Jens Christensen og Karen Sindalsdatter i Dronninglund kirke. De bor da i et hus i Milholtsvad ved Ørsø i Dronninglund sogn, og her fødtes samme år deres andet barn, datteren Grethe Marie. Omkring 1846 køber Jens Christensen et husmandssted på Brøndens Mark ved Thorup, hvor endnu en datter, Maren Kirstine, blev født i 1848. Stedet hed endnu i 1890 Brøndens Mark, men har senere fået navnet Brøndlund. Her bor de resten af deres tid, og “lever af jorlodden”, som folketællingerne siger. Karen Sindalsdatter dør den 15. april 1864 i Brøndens Mark, og nogle år senere overdrager Jens Christensen sit husmandssted til sønnen Lars Christian, hos hvem han i 1880 og 1890 ses at være på aftægt. Jens Christensen kaldtes Jens Ulsted, efter sognet han var kommet fra. Tilnavnet gik igen til sønnen Lars Chr. Jensen (“Lars Ulsted”), og til dennes søn igen Niels Peter Martinus, der overtog husmandsstedet på Brøndens Mark og kaldtes “Tinus Ulsted” (2).
Jens Christensen Ulsted blev den 5 oktober 1893 fundet død på Hedebakken vest for Storskoven, med en bunke risknipper over sig(1), og blev begravet i Dronninglund den 13. oktober.

Børn 

1.

Lars Christian Jensen, = Anetavlens nr. 20.

2.

Grethe Marie Jensdatter født 9. august 1844 i Ørsø.

3.

Maren Kirstine Jensdatter født 28. januar 1848 i Brøndens Mark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder/referencer/noter

1.
Kirkebøger, folketællinger

2. Meddelt af Tinus Ulsted's søn, Holger Jensen (født ca. 1925), der som 4. generation overtog Brøndlund efter sin far. Holger Jensen er i besiddelse af skødet som hans oldefar Jens Christensen fik på Brøndlund i 1846.